Salon Renk Seçimleri ve Uyumlu Renkler

Evini yenilemek isteyenlerin yada yeni bir eve geçeceklerin en kararsız kaldıkları noktalardan birdir renk seçimleri ve uyumu. Söz konusu salonlar olduğunda karar vermek daha zor olabiliyor bu konuda. Yazımızda bugün salon renk seçimleri, hangi renkler birbirleri ile uyumlu, koltuk renk uyumu ve risk almadan salonda renk uyumu nasıl sağlanır bu başlıklardan bahsedeceğiz.

Dekorasyonda Birbiri İle Uyumlu Renkler

Öncelikle bir ortam için renk konusunda karar vermeden mekanın büyüklüğü, yeterince ışık alıp almadığı ve dekorasyon tarzı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu düzende ilerlendiğinde salon için uyumlu renk seçimleri yapmak bir hayli kolaylaşacaktır. Renk seçimleri bir mekanın dekorasyon tarzını yani sizin zevkinizi mekana yansıtmak adına çok önemlidir, bu anlamda ortamda nasıl bir etki yaratmak istediğinize net bir şekilde karar vermeli ve tarzınızı en iyi şekilde yansıtan dekorasyon stilini seçmelisiniz.  Renk seçimi yapmadan önce mutlaka birbiri ile uyumlu renkleri bilmek ve biraz araştırmak işinizi kolaylaştıracaktır, bilinen dekorasyon renk uyumlarından yararlanmak bu anlamda işinizi kolaylaştıracaktır.

salon için ideal renkler
salon için ideal renkler

Nedir bu bilinen renk uyumları ve etkileri ? 

Öncelikle salon için düşündüğünüz dekorasyon stili size bu anlamda bir çok farklı renk seçeneği sunacaktır, belli bir tarza sahip mekanlarda tercih edilen temel renkler vardır. Örnek vermek gerekirse country tarzı bir salon hayal ediyorsanız açık renklerin yanında pastel tonlar tercih etmek zorundasınız. Bu açık renkler pastel tonlar ile birleştiğinde country tarzının bilinen rahatlatıcı ve sakin atmosferi mekanı rahatça etkisi altına alacaktır. Bu renkler pastel tonlarda gri veya pudra renkler olabilir. Yine sarıya yakın açık ve pastel tonlar ortamı daha aydınlık ve enerjik gösterecektir.

country tarzı salon dekorasyonu
country tarzı salon dekorasyonu

Renkler ve etkileri konusunda bilinen yöntemleri kullanabilirsiniz, mesela mekanda açık renkler kullanmak bu mekanı olduğundan daha büyük gösterecektir ve daha ferah bir atmosfer görünümü yaratacaktır. Eğer mekanda daha enerjik ve canlı bir stil istiyorsanız bunu aksesuar seçimlerinde yapacağınız parlak renkler ile rahatça elde edebilirsiniz.

Salonda renk uyumu ve popüler salon renkleri 

Salon için hangi renkler uygun, bu sorunun farklı yanıtları var, öncelik kişinin zevkleri ve tarzıdır. Salonunuzda görmekten zevk aldığınız renk sizin için uygun bir renktir. Genellikle salon için hangi tarzı seçeceğine karar veremeyenler için renk seçimleri zorlu bir süreçtir. Birbiri ile uyumlu renkler bellidir, ancak mekanda istenilen tarzı yansıtmak bazen farklı renk eşleştirmeleri gerektirebilir, bu kişinin tarzı ve zevki ile alakalıdır.

oturma odası uyumlu renkler
oturma odası uyumlu renkler

Popüler salon stillerini incelemek size zaman kazandıracaktır aynı zamanda ilham verecek detaylara ulaşırsınız. Örnek olarak popüler salon renkleri beyaz, krem, fildişi, gri tonları ve kahverengi tonlarıdır. Kısacası bu nötr renkler bir çok farklı renk tonu ile başarılı bir uyuma sahiptir. Klasik ve modern stiller içinde bu nötr renkler sıkça kullanılır, salon için renk uyumu daha rahat şekilde sağlanmak isteniyorsa duvar ve zeminde beyaz, krem yada fildişi ve kahve gibi renk tonları tercih edilmelidir. Bu renkleri kullandığınızda hem mobilya rengi hemde aksesuar rengi konusunda daha rahat renk seçimleri yapabilirsiniz. ( Bknz : Dekorasyonda Doğru Renk Nasıl Seçilir? )

salon dekorasyon örnekleri
salon dekorasyon örnekleri

# popüler salon renkleri 

Beyaz Kahverengi Koltuk Takımları

Bir çok farklı dekorasyon stilinde beyaz ve kahverengi öne çıkan renklerdendir birbiri ile oldukça uyumlu olan bu iki rengi dilerseniz koltuk takımlarında, dilerseniz koltuk ve halılarınızdaki renkler içerisinde tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde bej ve tonları salon dekorasyonu için hem klasik hemde modern stillerde sıkça karşımıza çıkar. Peki neden? Beyaz ve tonları hangi tarz olursa olsun neredeyse tüm renkler ile uyum içindedir, aydınlık, ferah, zarif ve temiz bir atmosfer için beyaz ve tonları duvarda, zeminde yada mobilyada tercih edilir. Salonda beyaz kullanmanın beraberinde getirdiği bir çok avantajı var, beyaza yer verdikten sonraki evre artık renk seçimi konusunda rahatlık sağlar.

kahverengi salon dekorasyonu
kahverengi salon dekorasyonu

Salon için uyumlu renkler arasında şüphesiz en popüler kahverengi tonları, kahverengi salonda genelde oturma takımlarında kendini gösteren bir renk, salonda risk almadan şık bir görünüm elde etmek için kullanılması gereken bir renktir. Özellikle chesterfield ve deri ürünlerde daha çok tercih edilen kahverengi renk, bulunduğu ortama hem şıklık hem de ciddiyet katmaktadır. Kahverengi salonda öne çıkacak ise onu tamamlayacak vurgular eklenmelidir, duvar rengi, aksesuar yada tekstil ürünlerinde istenilen tarza göre pek çok canlı renk tonu seçilebilir. Kahverengi ile uyumlu renkler ( Bknz : Kahverengi Koltuğa Ne Renk Perde Seçmeli?) arasında bej tonları, çikolata kahveler, turuncu ve kızıllar, mercan rengi, altın sarısı ve turkuaz yer alır.

kahverengi ile uyumlu renkler
kahverengi ile uyumlu renkler

Salon için uyumlu renk önerileri 

Çok detaya girmeden salon için en ideal ve şık renkler arasında bir kaç önerimiz var, bu renk eşleştirmeleri size ilham verebilir.

Krem rengi duvarlar tercih edenler salonda altın sarısı, kahverengi tonları, açık sarılar, eğer enerjik bir stil isteniyor ise pembe tonları ve yeşil tonları kullanabilirler.

salon uyumlu renkler
salon uyumlu renkler

Gri tonları salon dekorasyonu için modern ve şık bir etki yaratır, duvarda yada oturma takımlarında rahatça kullanabilirsiniz. Grinin yanında ise yine tarza bağlı şekilde lacivert tonları, kırmızı, turuncu, sarı ve açık pembe gibi renkler tercih edebilirsiniz. Özellikle çabuk kir göstermemesi salonda gri kullanımını etkileyen bir faktördür. ( Bknz :Gri ile Uyumlu Renkler ve Dekorasyon Fikirleri )

oturma odasında uyumlu renkler
oturma odasında uyumlu renkler

Salonda mor tonlarına yer vermek istiyorsanız bunu risksiz şekilde yapmalısınız, mor ve tonları ortamda rahatça odak notası olabilirler. Beyaz, gri ve altın yada gümüş tonlarının öne çıktığı salonlar için moru tek parça bir mobilya, aksesuar yada ufak tekstil ürünleri dekorasyona dahil edebilirsiniz. ( Bknz: Mor Tutkunlarına İlham Verecek Dekorasyon Fikirleri)

oturma odasında mor kullanımı
oturma odasında mor kullanımı