Yorgan Ve Yatak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Yorgan ve yatak temizliği son derece önemlidir. Tekstil ürünlerini makineye koyup temizliyoruz, peki yorgan ve yataklar ne olacak? Yatak temizliği nasıl yapılır? Kullanım sonrasında binlerce bakteri ve mikroorganizmaları bizlerle paylaşan bu en önemli eşyalarımızın temizliğini gelin birlikte yapalım.

Yorgan Ve Yatak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

yorgan temizliği

Yorgan Temizliği Nasıl Yapılır?

İlk olarak yorgan temizliği ile başlayalım. Tek kişilik ince yorganları çamaşır makinesinde, 30 derecede, çok az deterjan kullanarak kurutmadan yıkayabilirsiniz.

Canlı renklere sahip bir yorganınız varsa renklerin solmaması için mutlaka renk tutucu kullanmalı ve açık havada iyice kurutmalısınız.

Uzun süre kullanmadığınız, sadece misafir geldiğinde açtığınız yorganları yazın güneşlerin bol olduğu zamanlarda gün ışığında bir gün bekleterek havalandırmalısınız.

Yünlü bir kumaştan yapılmış yorganınız varsa bunu mikro organizmalardan temizlemenin en pratik ve etkili yolu kar ile temizliktir.  Bu işlem için sulu kar olmaması gerekiyor. Yeni yağmış kuru kepek karda yapmalısınız. Aksi halde yorganınız çok ıslanacak ve kuruması zor olacaktır. Yeni yağmış karın üzerine yorganı atarak üzerin tamamen karla kapatın. 5-6 dakik abu şekilde beklettikten sonra diğer tarafını çevirerek aynı işlemi uygulayın. Üzerindeki karı silkeledikten sonra nemlenen yorganınızın kurumasını sağlayın.

Çok kalın bir yorgana sahipseniz halı yıkama ile yıkayarak kurutabilirsiniz.

Çek lekeli bir yorgan için ise önce lekeli yerleri fırçalayın, ardından halı yıkama ile yıkayın deriz.

Yorganlarınızı saklarken çok sıkıştırmayın. Nefes almasını sağlayın. Evim çok küçük mecbur vakumlu hurçlarda saklamak zorundayım diyorsanız 6 ayda bir havalandırın.

Motifli dikişlere sahip el dikimi antika veya vintage bir yorgana sahipseniz banyoda elde yıkamanızı tavsiye ederiz. Yıkama işlemi sonrası yüksek bir yerde suyu aktıktan sonra sererek kurutabilirsiniz.

Yatak Temizliği Nasıl Olur?

yatak temizliği

Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle yatak temizliği için şunu tavsiye ediyoruz. Yatak zor temizlenen ve kuruyan bir eşya olduğu için her çarşaf yıkamasında yatağı elektrik süpürgesi ile süpürün. Böylece mikroorganizmaların barınması zorlaşacaktır.

Yatağı elektrik süpürgesi ile süpürdükten sonra yüzeyine karbonatı her tarafına güzelce serpin. Mümkünse bu şekilde 24 saat bekletin. Bekleme süresinin ardından yatağınızı tekrar elektrik süpürgesi ile süpürün.

Lekeli bir yatağınız varsa önce lekeli bölgeyi ardından tüm yatağı halı yıkama ile yıkayarak güneşli bir günde balkonda iyice kuruyana kadar bekletin.

Yatağınızı elektrik süpürgesi ile güzelce süpürdükten sonra, büyük bir kovaya 5 litre sıcak su, 1 su bardağı sirke, 1 çay bardağı karbonatı ekleyin. Karbonat iyice eridikten sonra bu karışımı halı yıkama makinesine koyun. Yatağınız bu karışımla yıkayın. Durulama yapmanıza gerek yok. Makine ile suyunu iyice çektikten sonra güneşte tamamen kuruyana kadar bekletin. Artık yatağınız tertemiz, gönül rahatlığı içinde uyuyarak güzel rüyalar görebilirsinizJ

Yatağınızda kan lekesi varsa lekeyi önce soğuk su ile ıslatarak halı yıkama makinesi ile çekin. Ardından bulaşık deterjanı püskürterek fırçalayın ve durulayın. Leke çıkmadıysa aynı işlemi bir kez daha yapın lekeden eser kalmayacaktır.

Yatağınızda hiçbir leke yoksa bile yılda bir kez temizlemelisiniz. Sirkeli ve karbonatlı su karışımı ile halı yıkama ile yıkayarak kurutmanız öneririm. Bu şekilde hem yatağınız tertemiz olacak, hem de zararlı mikroorganizmaların üremesi zorlaşacaktır. Yatağınızın mis gibi kokması ve uykularınızın daha dinlendirici olması için bu karışımın için e6-7 damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

yorgan ve yatak temizliği için son olarak en pratik bilgiyi vermek istiyoruz. Yatağınızı zor çıkan ve koku yapan kan, idrar, kusmuk gibi leke yapan unsurlardan korumak için sıvı geçirmeyen alez kullanmanızı tavsiye eder bu alezi haftada bir yıkamanızı öneririz.

Mobilya Alırken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir? başlıklı yazımızı okudunuz mu?