Mutfak Dekorasyonu İçin Pratik Fikirler

Mutfağınız geniş ya da dar olabilir ama mutlaka mutfak dekorasyonu için pratik fikirler sizin için de kurtarıcı olabilecek öneriler içermektedir. Dekorasyonun gerçekleştirilmesinde temel hedef kullanışlılık ve şıklıktır. Bu iki amacı sağlayabilmek için de öncelikle mutfağın metrekaresine uygun çözümler üretmeniz gerekir. Dar mutfaklar için hacmin azami derece kullanıldığı kullanışlı mobilya ve dekorasyon ürünlerini daha ön planda tutarken geniş mutfaklarda ferahlığın vurgulandığı dekorasyon uygulamalarını ortaya koymanız daha akılcı olacaktır.

Mutfak Dekorasyonu Fikirleri

Mutfağınızın dolaplarında ve duvarlarında kullandığınız renk, mutfağın dekorasyonuna ciddi bir katkı sunmaktadır. Beyaz rengin genel mutfak rengi olarak tercih edilmesinin sebebi ferahlık ve genişlik hissini vermesinden kaynaklanmaktadır.

[haber id=”10504″]

Mutfak dekorasyonu için pratik fikirler arasına mutfak rengini mutlaka dahil etmelisiniz. Sıcak renkler geniş mutfaklar için düşünülebilir ancak tonunu çok koyu tutmamak gerekir. Pastel ve açık renkler ise hemen hemen her türlü mutfak çeşidi için kullanılabilecek niteliktedir.

Beyaz Mutfak Modelleri
Beyaz Mutfak Modelleri

 

Mutfaktaki dolap, duvar ve tezgah renklerinin belirlenmesinden sonra bu renklerin ve yemek hazırlama alanları ile mutfağın içinin aydınlatılması için kullanılacak yöntemler de mutfak dekorasyonu için pratik fikirler arasında gösterilebilir. Bu yöntemlerin mutfağınızın metre karesine uygun nitelikte seçilmesi gerekir.

Örneğin spot ışıklar çoğu mutfak için yeterli olmakla birlikte geniş mutfaklarda mutfak masasının sarkıt avizeli aydınlatılması daha şık ve gerekli bir çözüm olacaktır. Aydınlatma grubu için LED ışık kullanmanız hem ekonomik hem de yeterli seviyede bir aydınlatma sağlayacaktır. Veya büyük bir mutfağa sahipseniz her iki yöntemi de kullanabilirsiniz. Dolap üstü ve tavan için led aydınlatma kullanırken yemek masası üzerinde sarkıt avizeli bir aydınlatma kullanarak lokal aydınlatma sağlayabilir ve yemeğinizi aydınlık bir ortamda yiyebilirsiniz.

Led Mutfak Aydınlatması
Led Mutfak Aydınlatması

Mutfak dolaplarını en verimli şekilde kullanmak  da mutfak dekorasyonu için pratik fikirler grubu içinde değerlendirilebilir. Dolap içi düzenin sağlanması gereklidir. Bu düzeni sağlamak için de mutfağınızın baştan aşağı kontrol edilmesi en doğru yöntem olacaktır. Mutfak dolaplarınızın, mutfak araç ve gereçleri için yeterli depolama alanı sağlaması gerekmektedir. Ancak bu demek değildir ki mutfağı dolaba boğmalıyız. Yeterli büyüklükte ve odayı daraltmayacak mutfak dolapları tercih edilmelidir. Kullanılmayan ya da az kullanılan araç ve gereçleri mutfağınızdan uzaklaştırarak alan açıp düzen sağlayabilirsiniz. Dekorasyonda düzen sağlayamazsanız dekoratif kaliteyi hem kendiniz yaşayamazsınız hem de misafirlerinize yaşatamazsınız.

Mutfak Raf Düzenlemesi
Mutfak Raf Düzenlemesi

Dolap içi düzenleme çalışmalarında bazı dolapların raflarının çok aralıklı olduğunu görüyoruz. Bu raf aralıkları arasına başka raflar ilave edebilmek için raf bölme aparatı kullanabilirsiniz. Büyük yapı marketlerden temin edeceğiniz bu aparat sayesinde raf içindeki hacim en verimli şekilde kullanılmış olacaktır.

Mutfak dekorasyonu için pratik fikirler nelerdir?

Özellikle dar mutfaklara sahip olanlar için duvarların dekorasyon açısından değerlendirilmesi gerekir. Mutfak dekorasyonu için pratik fikirler arasında gösterilen bu uygulamalarda yoğun olarak duvarların kaplanması da dekoratif zenginliği bozacaktır. Homojen bir dağılım ile duvarların kullanılması sayesinde hem mutfak araç ve gereçleri için alan oluşturulmuş olacak hem de dekorasyonu tamamlayan uygulamalar ortaya çıkmış olacaktır.

Dar Mutfak Dekorasyonu
Dar Mutfak Dekorasyonu

Mutfak içinde masa ve sandalye kullanıyorsanız bu ürünler üzerinde de ufak dokunuşlarla mutfağınızın dekorasyon kalitesini artırabilirsiniz. Örneğin ahşap sandalyelerinizi farklı renklere boyayarak mutfağınızın dekorasyonuna katkı sağlayabilmeniz mümkün. Ya da masanızın üzerinde farklı yazılar ve dekoratif ürünler kullanmak da mutfağınıza dinamizm kazandıracak uygulamalardandır.

Mutfak Dekorasyonu Renkli Sandalyeler
Mutfak Dekorasyonu Renkli Sandalyeler

Geniş bir mutfağa sahipseniz mutfağınızda oturma köşesi de düzenleyebilirsiniz. Özellikle misafirinizin ve ev halkının yemek hazırlama esnasında sizinle olmasını istiyorsanız bu yöntem oldukça etkili ve şık olacaktır. Oturma köşesinde kullanacağınız mobilyaların hafif, az yer kaplayan ve modern tasarımlara sahip olması gerektiğini unutmayın.

Mutfakta Oturma Alanları
Mutfakta Oturma Alanları

Mutfak dekorasyonu için pratik fikirler arayanların sıklıkla kullandığı yöntemlerden biri de dar mutfaklarda kullanılan kapı tercihleridir. Kapıların mutfak içine açılması sebebiyle oldukça fazla alanı işgal ettiği herkesin malumudur. Bu sebeple bu alanların kazanılması da mutfak dekorasyonu için önemlidir. Klasik kapı dışında uzak doğu dekorasyonlarında sıklıkla gördüğümüz sürgülü kapı ya da akordeon kapı da mutfak tasarımı için kullanılabilecek alternatifler arasında yer almaktadır.