Fayans Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Su ile daha çok temas eden yüzeylerde kullanılan fayansların evinizin dekorasyonuna da katkı sağlaması için fayans seçiminde dikkat edilecek hususlar konusunda bilinçli olmalısınız.

Özellikle banyo, mutfak, tuvalet ve lavabo yüzeylerinde ve duvarlarında sıklıkla kullanılan fayansların evin temizliğine büyük katkı sundukları bir gerçektir. Fayans temizliği kolay ve pratiktir. Bu sebeple yalıtım problemi olmayan evlerde koridorların da fayansla döşendiğini görmekteyiz.

Günümüzde firmalar fayans üretimlerinde genellikle banyo, mutfak ve tuvaleti kategorik olarak sınıflandırmış ve satışlarını bu sınıflandırmaya göre yapmaktadır. Bu sebeple mutfak için düşündüğünüz bir fayansı banyo için kullanmanız doğru olmayacaktır. Her bir bölge için özel olarak tasarlanmış fayansları seçmenizde dekoratif duruş açısından da fayda vardır.

[haber id=”5762″]

Fayans seçiminde dikkat edilecek hususlar arasında banyolar için açık renkli ürünlerin tercih edilmesi önemli bir ölçüttür. Banyolar genel olarak karanlık alanlardır. Bu karanlığın aydınlatma ile giderilmesi mümkünken içerisinin ferah bir görüntü oluşturması için de fayans seçimi doğru yapılmalıdır.

Dar banyoların bir diğer fayans seçimi ölçütü de geometrik desenli fayanslar ile alan derinliği oluşturmaktır. Alan derinliği sayesinde geniş bir banyo izleniminin oluşturulması mümkündür.

[haber id=”5745″]

Her ne kadar uyum önemli olsa da banyolarda ve diğer alanlarda kullanacağınız fayansların zemin ve duvar olarak iki ayrı çeşitte kullanılmasında fayda vardır. Her birinin kendine ait özellikleri ile avantajlarının ve dezavantajlarının olduğu fayansların parlak olanları çizilmelere karşı daha hassas üretilmişlerdir. Bu sebeple özellikle duvar fayanslarında bu tür ürünlerin kullanılması daha doğru bir tercih olacaktır. Zemin fayansları ise çizilmeye karşı daha dayanıklı olması sebebiyle nispeten daha az parlak ürünlerle döşenebilir. Bu tercihler, uyuma dikkat edilmemesi anlamına gelmiyor. Mutlaka zemin ve duvar fayanslarındaki uyum gözetilerek tercihte bulunulmalıdır.

Doğru Fayans Seçimi

Fayans seçiminde dikkat edilecek hususlar arasında fayans seçimi yaparken çok fazla göz önünde bulundurulmayan ancak ihtiyaç olduğunda ciddi sıkıntılar çektiğimiz bir ayrıntı da vardır. Fayansların renkleri ve özelliklerini içeren etiketleri mutlaka saklamalıyız. Üretici firmanın bu fayansların devamını ne kadar süre ile üreteceğini de sorgulamalıyız. Aksi halde tamir gerektiren durumlarda fayans ihtiyacı olduğunda aynı fayanstan bulamamanız dekoratif niteliklerin tamamen ortadan kalkması anlamına gelir. Bu size ciddi ek mali külfet de getirecektir.

[haber id=”680″]

Fayans üretimi yapan birçok firma vardır. Fayans seçiminde dikkat edilecek hususlar içinde doğru firmayı tercih etmek de yer almaktadır. Desenleri, renkleri ve dekoratif duruşu ile seçtiğiniz fayanslar mutlaka kaliteli bir işçilik ile üretilmiş olmalıdır. Fayans kalitesini yaşayarak test etmek en pahalı yöntemdir. Bu sebeple tecrübelerden yararlanmak, insanların yaptığı hataları tekrar etmemek ve ucuz olsun düşüncesi ile hareket etmemek gerekir.

Desenlerini beğendiğiniz ve kalitesine güvendiğiniz bir firmadan temin ettiğiniz fayansların banyonuza doğru bir şekilde uygulanmadan dekoratif ve işlevsel özelliklerinden tam olarak faydalanamazsınız. Bunun için kaliteli bir işçiliğe sahip ustayı seçmek de fayans seçiminde dikkat edilecek hususlar arasında gösterilmektedir. Ustanın kullanacağı malzemelerden tecrübesine ve referanslarına kadar her türlü ayrıntıyı mutlaka sorgulayın. Bu aşamada yapılacak hatalı fayans döşemelerinin telafisi ciddi maddi kayıpları beraberinde getirecektir. Su ile temas halindeki alanların doğru terazilenmemesi, fayansların yapıştırılmasında özensiz davranılması ve simetrik bir yapıştırma gerçekleştirilmemesi, yanlış derz seçimi ve uygulaması nedeniyle kısa süre sonra derz aralarından su sızdırma problemleri en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır.

[haber id=”3039″]

Teknolojinin gelişmesi ile baskılı fayans kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. İstediğiniz resimleri istediğiniz ölçüdeki fayanslara basarak oluşturulan fayanslar sayesinde kendi tarzınızı banyo, mutfak ve lavabolara yansıtabilirsiniz. Bu ürünlerin temizlenmesinde daha hassas davranmak gerekir. Baskılı ürünler olduğu için yüzeyi yıpratıcı kimyasallar kullanmadan temizlik işleminin yapılması doğru olacaktır.

Küçük Banyolarda Fayans Seçimi

Eğer küçük bir banyoya sahipseniz biraz daha dikkatli davranmanız gerekmektedir. Küçük banyoda fayans seçiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta da açık renkli modellerin tercih edilmesidir. Koyu renkli ürünler ortamı olduğundan karanlık ve basık gösterecektir.

Aşağıda galerimizde yer alan fayans modelleri bilinen markaların en çok tercih edilen ürünlerinden seçilmiş olup, zevkinize hitap edecek bir seramik fayans modellerini bulabileceğinizden eminiz.

[galeri]