Eski Mutfak Eşyalarını Değerlendirme ve Yaratıcı Fikirler

Son yıllarda dekorasyona farklı bir hava ve yaratıcılık kazandıran eski eşyaları değerlendirme fikirleri özellikle ahşap aksesuarlar ile öne çıkan ve  ilham veren ev dekorasyon örnekleri görenleri kendine hayran bırakıyor.  Eski mutfak eşyaları, çaydanlıklar, buzdolabı ve akla gelebilecek her türlü mutfak eşyası artık yeniden ele alınarak dekoratif bir ürün haline gelmekte.

Mutfak eşyalarınız artık kullanılmayacak duruma gelmiş ise onları farklı ve dekoratif bir aksesuar olarak değerlendirebilirsiniz, ihtiyacınız olan tek şey size ilham verecek dekoratif fikirleri incelemek. Bazen hiç aklınıza gelmeyecek bir eski eşya ile dekorasyona çok özel bir hava katabilir, yaratıcılığınızı gözler önüne serebilir ve evinizde size özel tarzınızla büyük ilgi çekebilirsiniz.

eski çaydanlıkları değerlendirmenin yolları
eski çaydanlıkları değerlendirmenin yolları

Eki Mutfak Eşyaları Nasıl Değerlendirilir ? 

Yıllarca kullandığınız ve artık işlevini yitirmiş olan çaydanlık, buzdolabı, kavanoz gibi mutfak eşyaları ve araç gereçler ile inanılmaz güzellikte dekoratif eşyalar elde edebilir ve bu özel el emeği tasarımları evinizin her alanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eski eşyaları değerlendirmek hem size keyif verecek hemde evinize tarzınızı yansıtabilmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bu iş için size biraz ilham gelmesi ve bu tarz el yapımı işlerde ufakta olsa elinizin yatkın olması gerekli. Sizlere ilham vereceğini düşündüğümüz, yapımı oldukça basit ancak dekorasyona çok özel bir hava kazandıracak olan kendin yap projeleri arasından seçtiğimiz örnekler ile yazımıza devam edelim.

Eski kaşıklardan dekoratif askılıklar 

eski kaşıklardan askılık yapımı
eski kaşıklardan askılık yapımı

Eski Çaydanlıktan Ne Yapılır?

İster seramik ister çelik eski çaydanlıkları değerlendirme ve  biraz düzenleme ile çok hoş bir aksesuar haline gelebilir. Bahçeli evlerde oturanlar içinde son derece renkli bir fikir olabilir, çaydanlıkların içine yerleştireceğiniz renkli çiçekler ile bahçe dekorasyonunu daha özel ve renkli bir stile çevirebilirsiniz. Ev içinde duvar dekorasyonunda eski çaydanlıkları kullanmak içinse hafif kalın ipler ile duvara bağlayarak, içine yapma çiçekler ekleyerek sarkıt şeklinde değerlendirebilir, özellikle mutfak, oturma odası ve balkonlarda renkli köşeler hazırlayabilirsiniz.

Renkli şişeler ile dekoratif aydınlatma fikirleri 

renkli şişeler ile yaratıcı aydınlatma fikirleri

Eski kaşıklardan dekoratif askılıklar 

Eski mutfak eşyaları ile yaratıcı fikirler arayanlar için eski kaşıklar ile yapılan askılıklar çok orjinal bir fikir. Farklı ebatlardaki ahşaplar üzerine vidalanan eski kaşıklar antre yada diğer yaşam alanlarına farklı ve doğal bir tarz katabilecek şık bir fikir. Yapmanız gereken sadece kaşıkların alt kısımlarını delerek ahşap parçaya vidalamak. Kaşık uçlarını aynı hizada bükerek dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz.

Renkli şişeler ile dekoratif aydınlatma fikirleri 

Hemen her mutfakta bulunan dekoratif şişeler ile ev dekorasyonuna dekoratif bir görünüm kazandırabilirsiniz. Biraz el becerisi isteyen bu uygulamanın yapımı aslında çok zor değil, ihtiyacınız olan malzemeler, ahşap bir tabaka, renkli cam şişeler, ( kullanacağınız ampuller şişenin içine girecek ebatta olmalı) , isteğe bağlı şekilde duy ve ampul. Renkli şişeleri evinizde yoksa bile çok uygun fiyatlara bir çok yerden temin edebilirsiniz.

fincanları dekoratif küçük saksılara çevirin
fincanları dekoratif küçük saksılara çevirin

Ahşap bir tabakayı kullanacağınız şişelerin kapakları geçebilecek şekilde yuvarlaklar açın. Şişelerin uç kısımları ahşap tabakanın 2-3 cm üstünde kalacak şekilde ayarlayın ki kapakları kapandığında sabitlensin. Ahşap tabakanın kenarlarını delerek ister zincir, isterseniz farklı ebatlara sahip halatları bağlayın ve tavandan istediğiniz yüksekliğe göre ayarlayarak tavana monte edin.

Renkli şişelerin altlarını aynı yükseklikte kesin ve içlerine duya bağlanmış ampulleri yerleştirin. Bu işlemleri yaptıysanız ortaya doğal ve özel bir el yapımı aydınlatma tasarımı çıkacaktır. Bu tarz tasarımlar özellikle loft ve endüstriyel tarzı dekorasyonlarda ister salon ister mutfak gibi alanlarda rahatça kullanabilirsiniz.

Şık fincanları dekoratif küçük saksılara çevirin

Mutfağınızda yada balkonunuzda kullanabileceğiniz küçük dekoratif saksılar kullanmadığınız fincanlar ile yapılabilecek en basit ve dekoratif bir fikir. Eskimiş fincanların içine biraz toprak ve istediğiniz bitkileri ekerek hem görsel olarak şık, hemde dekorasyona kazandıracağınız el emeği dekoratif bir aksesuar olarak düşünebilirsiniz

Eski mutfak gereçleri ile gözalıcı duvar dekorasyon fikirleri 

eski mutfak gereçleri ile gözalıcı duvar dekorasyon fikirleri
eski mutfak gereçleri ile gözalıcı duvar dekorasyon fikirleri

Eski mutfak gereçleri ile gözalıcı duvar dekorasyon fikirleri 

Mutfakta kullanmadığınız kap kaçakları duvar dekorasyonunu görsel açıdan zenginleştirmek için değerlendirebilirsiniz. Bakır, seramik yada diğer metallerden tasarlanan eski gereçler mutfağınız için çok şık ve hayran bırakacak bir duvar dekorasyonu hazırlamanız için yeterli. Duvarda bu tarz bir düzenleme yapmak için farklı renklere ve desenlere sahip kullanmadığınız eski cezveler, süzgeçler, renkli büyük kaseler gibi bir çok parçayı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Örnekte yer alan el yapımı duvr dekorasyon fikri için genelde altı delikli süzgeç tarzı gereçler yercih edilmiş ve içlerine ampuller yerleştirilerek görselliği arttırılmış. Siz bu kadar detaya inmek zorunda değilsiniz, zaten bu görünümü elde ettiğimizde özel bir duvar dekorasyonu elde etmiş olacaksınız ve bunu siz yaptığınız için özel bir stile sahip olacaktır.

Eski ekmek tahtasını tablet tutucu olarak kullanın

Mutfakta eski eşyalar ile basit ama özel düzenlemeler arasında yer alan harika bir fikir, eski kullanmadığınız ekmek tahtasını tablet tutucu olarak mutfak dekorasyonuna dahil edebilir ve tezgah üstü görünümü daha özel bir stile çevirebilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey ekmek tahtasının üzerine tabletini koyun ve tabletin alt kısmını tutması için aynı genişlikte ince bir çıtayı ister vidalayın isterseniz yapıştırın. Bu işlemden sonra ekmek tahtasının arkasına istediğiniz pozisyonda dik duracak şekilde yine bir ahşap yada metal bir parçayı vidalayabilirsiniz, hatta bu kullanmadığınız eski bir kaşık bile olabilir.

eski ekmek tahtasından tanlet tutucu yapımı
Pet şişelerden dekoratif sarkıt saksılar yapın

Mutfağınızın görselliğini arttıracak yapımı oldukça basit bir fikir pet şişelerden asma saksılar yapmak. Aynı ebarlara sahip pet şişelerin alt kısımlarını eşit şekilde maket bıçağı ile kesin, her bir şişenin ağzının kapalı olduğundan emin olun.

Bu iş için özel olarak kesilmiş ince metalleri kullanabileceğiniz gibi daha basit yoldan kopmayacak kalınlığa sahip ipleri kullanabilirsiniz. Kullanacağınız materyali tavandan aşağı belirli bir uzunluğa göre ayarlayın, yan yana geleceği için aralarındaki boşluğu eşit şekilde ayarlayın. Bunu kolayca ipler ile yapabilirsiniz, ancak daha dekoratif bir görünüm istiyorsanız özel bir metal tasarım kullanabilirsiniz, şişeleri içine oturtabileceğiniz yuvarlaklara sahip bir düzen olabilir. Şişe kapaklarının renkli olması görsel açıdan daha etkili olacaktır yani mutfağınıza renk katacaktır.

Eski fincanlardan dekoratif mumluk yapımı 

Evinizin her köşesinde kullanabileceğiniz yapımı oldukça kolay ancak oldukça dekoratif bir fikir fincandan mumluk yapımı. Özellikle renkli çiçek desenlerine sahip şık fincanlar country tarzı romantik ev dekorasyonları için harika bir aksesuar özelliği taşıyor.

pet şişelerden dekoratif sarkıt saksılar yapın
pet şişelerden dekoratif sarkıt saksılar yapın

Cam kavanozlardan sarkıt lamba yapımı 

Cam kavanozlar her mutfakta bulunan tasarımlar, bir çok markette üzerinde yazılar ve kabartmalar bulunan dekoratif modelleri ayrıca bulunuyor çok uygun fiyatlar ile. Cam kavanozları biraz el becerisi ile dekoratif sarkıtlara çevirmek mümkün, bunun için sadece basit ampullere ve duya ihtiyacınız olacak. Burada önemli olan kavanozun kapağının kapanacak şekilde entegre edilmesi.

Cam Çaydanlıktan Tereryum Yapımı

Mutfağınızda dekoratif eşya olarak kullanabileceğiz birçok araç gereç bulabilirsiniz. Biraz hayal gücü ile harika şeyler ortaya çıkabilir. Evde yapılacak değişikhobiler arıyorsanız, kullanılmayan mutfak gereçleri ile birleştireceğiniz farklı ürünlerden harika tasarımlar yaratabilirsiniz. Marketlerde, hobi mağazalarında, dekoratif ürünler satan dükkânlardan alacağınız ufak tefek süsler ile mutfak gereçlerini birleştirin.

Tereryumlar bu günler oldukça sık karşımıza çıkan dekoratif eşyalardan biri. Sevdiklerinize hediye etmek için de oldukça hoş bir aksesuar. Özel günler için özel biblolar ile renk katmakta mümkün.Evde yapılacak hobiler arasında da oldukça popüler bir uğraş.

Artık kullanmadığınız cam çaydanlıklardan tereryum yapmak iyi bir fikir olabilir. Bu tasarımda yuvarlak şekilli kavanozları da kullanabilirsiniz. Farklı boyutlarda hazırlayıp, mutfağınızda uygun bir alana yerleştirip daha gösterişli bir dekorasyon elde edebilirsiniz. Küçük doğa parçalarının bir araya geldiği bu tereryum içinizi açacak. Çok fazla malzemeye gereksinimiz olmayacak. Renkli kumlar, renkli taşlar, minik kaktüsler, belki minik bir biblo ve tabii kullanılmayan bir cam çaydanlık. Eski eşyaları değerlendirme fikirleri çok çeşitlidir.

Eski fincanlardan dekoratif mumluk yapımı 

eski fincanlardan dekoratif mumluk fikirleri
eski fincanlardan dekoratif mumluk fikirleri

Eski Çatal Kaşıklardan Dekoratif Eşyalar

Eski kaşıklardan yapacağınız askılar oldukça orijinal bir fikir. Aynı zamanda kullanılmayan kaşık ve çatalları hoş bir şekilde bir araya getirerek meyve tabağı veya ekmek sepeti de yapabilirsiniz. Kaşık ve çatalları düzgün bir şekilde yerleştirip biraz eğip bükmeniz gerekecek. Birleştirme işlemi için metal yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Düzgün bir şekil vermek için bir kalıp kullanmanız gerekebilir. İsterseniz bu meyve tabağını boyayabilirsiniz. Eski eşyaları değerlendirme fikirleri sıra dışı fikirleri de beraberinde getirir.

cam kavanozlardan sarkıt lamba yapımı

Eski Mobilyaları Değerlendirme

Vitrin bünyesinde tabak çanakların yer alması yerine, kitapların bulunmasını sağlayacak şekilde eski mobilyaları, üzerlerine branda geçirerek dış mekanda kullanabilirsiniz. Böylece sadece evinizin içerisinde değil, bahçenizde de kendinize okuma alanı yaratabilir, günlük kullanım için tercih etmediğiniz eşyalarınızı, dolap veya vitrin gibi mobilyalarda bulundurabilirsiniz.

Eski Mobilyaları Değerlendirme

Eski mobilyalar arasında yer alan ranza, baza, sehpa, vitrin, dresuar gibi mobilyalara özel olarak yapılacak değerlendirme işlemlerinde, camların sökülmesi ilk işlem olmalıdır. Bu eşyaların aktif olarak salonda kullanımı yerine, bahçede veya direkt olarak balkonda kullanıma uygun hale getirilmesi için, boyutuna ve derinliğine bakılması gerekmektedir.