Dekorasyonda Siyah Nasıl Kullanılmalı?

Hayatımızın her alanında olduğu gibi dekorasyonda da renk seçimlerinizin önemi bir hayli büyük. Bazen sevdiğimiz bazen ise ruh halimizi yansıtan renk seçimleri yapıyoruz hayatımızda. Ev dekorasyonu söz konusu olduğunda ise bu renk seçimlerinin önemi bir kat daha artıyor çünkü yaşam alanları için yapılan renk seçimleri farkında olmasak bile psikolojimizi etkileyebiliyor. Örneğin siyah renk, asil, şık ve keskin bir renk tonu, bu rengi hayatımızın bir çok alanında tercih edebiliriz ancak dekorasyonda siyah kullanırken özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
siyah renk dekorasyonda nasıl kullanılır
Siyah renk bir çok farklı tona sahip, yoğunluğuna göre etkisini gösteren bir renk tonu. Aynı zamanda dramatik ve ortamın ışığını emen bir renk. Bu özelliklerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor ve siyah rengi ev dekorasyonunda kullanılırken oranına fazlasıyla dikkat etmemiz gerekiyor. Peki dekorasyonda siyah nasıl kullanılmalı?

Dekorasyonda Siyah Nasıl Kullanılmalı?

Bir mekanı dekore ederken siyah kullanmak istiyorsak öncelikle mekanın büyüklüğünü, aldığı ışık miktarını ve tavan yükseliğini hesaba katarak kullanmalıyız. Özellikle küçük mekanlarda siyah kullanmak istiyorsak aşırıya kaçmadan, mekanın enerjisini düşürmeden yapmamız gerekiyor. Peki bu nasıl olacak?  Lokal olarak siyah renk kullanımı yapmalıyız, siyahı odak noktası haline getirmek yerine mekan içinde belli başlı noktalarda kullanarak ortamda oluşabilecek karamsar ve sıkıcı havayı yok edebiliriz.
siyah dekorasyon fikirleri 2019
Siyah kullanacağımız mekan küçük ise küçük mobilyalar, aksesuarlar ve tekstil ürünlerinde siyah tonlarını rahatlıkla öne çıkarabilir ve dekorasyona dahil edebiliriz. Örneğin mekana tarz katan şık parçalarda siyah kullanabiliriz, bu bir sehpa yada dresuar olabilir. Yada siyahı duvarımızda yer verdiğimiz dekoratif tablo ve çerçevelerde, mekanın küçük ama etkisi büyük olan dekoratif aksesuarlarda, koltuklarımızı süsleyen kırlent, hatta koltuk şallarında siyah rengi tercih ederek şık ve modern bir atmosfere sahip olabiliriz.

Dekorasyonda Siyah Etkisi

Dikkat etmemiz gereken siyahın mekanda ki yoğunluğu ve dağılımıdır. Eğer  dekorasyonda siyah kullanarak görsel anlamda bir uyum sağlamak istiyorsak onu tamamlayan ve öne çıkaran renk tonlarını yoğun olarak kullanıp öne çıkarmamız gerekir. Buna en güzel örnek estetik stili ile oldukça dikkat çeken ve beğenilen İskandinav evlerini gösterebiliriz. İskandinav tarzı dekorasyon modellerini incelediğinizde siyah ile beyazın mükemmel uyumunu en net şekilde görebilirsiniz, bu evlerde siyah bir çok tasarımda kullanıyor ancak hiç bir şekilde göz yormuyor, kalabalık yada sıkıcı bir atmosfer yaratmıyor. Bunun en önemli sebebini siyahın açık renk tonları ile olan uyumu olarak yorumlayabiliriz.
siyah dekore edilmiş apartman dairesi
İskandinav evlerini örnek göstermemizin sebebi bu evlerin güneş görmemesi ve bundan dolayı ortamın mümkün olduğunca ferah ve aydınlık gösteren bir iç dekorasyon stili olması. Yani özetleyecek olursak siyah dengeli ve uyumlu şekilde mekan içinde kullanılırsa ferah, aydınlık ve modern bir görünüm kaçınılmaz olacaktır. Siyahın mekana kazandırdığı şık , karakterli ve ciddi havayı yansıtan diğer dekorasyon stilleri arasında minimalist ev dekorasyonları yeterince ilham vericidir.

Siyah İle Uyumlu Renkler

Sadece siyah beyaz istemiyorum mekanda öne çıkan farklı renk tonları görmek istiyorum diyorsanız kırmızı tonları, turuncu ve kızıllar, hardal ve mavi tonlarını tercih edebilirsiniz. Bu renkleri aksesuar olarak mekana yayabilir, duvarlara şık ve estetik kazandıran bir tablo yada duvar kağıdı ile ortama renk katabilirsiniz.

Siyah Dekorasyon Örnekleri

Siyahın ev dekorasyonunda her zaman daha ciddiyet ve kalite sağlar. Aşağıda galerimizde sizler için seçtiğimiz siyah dekorasyon örneklerinde birbirinden güzel siyah ev dekorasyonu örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca siyah dekorasyon yaparken bir dikkat edilmesi gereken hususta siyah ile uyumlu renkler tercih edilmesidir. Eğer siyah dekorasyon yapacaksanız siyah ile uyum sağlayacak renkler beyaz, gül kurusu, bordo, kırmızı ve kahverengidir. Bu renkleri kombinleyerek birbirinden güzel siyah dekorasyon modelleri ortaya çıkartabilirsiniz.

Siyah Dekorasyon Örnekleri

Galerimizde siyah tutkunlarına ilham vereceğini düşündüğümüz birbirinden özel ve estetik siyah dekorasyon örnekleri hazırladık.

Siyah Detaylı Dekorasyon Örnekleri / Galeri