Dekorasyonda Renk Seçimi ve Işık

Dekorasyonda renk seçimi yaparken bazı önemli noktaları göz önünde bulundurulması gerekir. Çünkü seçtiğiniz renk tonu ne olursa olsun mekanın ışığının miktarı renk üzerinde farklı tonlar açığa çıkarabilir.

Dekorasyon Işıklandırma Seçimi

Dekorasyon Işıklandırma Seçimi
Dekorasyon Işıklandırma Seçimi

Işığın renk seçimi üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Dikkat ettiyseniz büyük mobilya mağazalarında renkli mobilyaların kombinlemesi yapılırken arka planda mutlaka ışıktan faydalanılır. Farklı aydınlatma türleri ile farklı renkler birbiriyle harmanlanır. Haliyle siz çok ama çok beğendiğiniz mobilyanızı evinize kurarsınız ancak bir türlü içinize sinmez. Mağaza da adete konfeti gibi patlayan mobilyalar eve gelince oldukça sönük bir izlenim verir. Bu durumun en büyük sırrı veriyorum  ;” Evet mobilya aynı mobilya ancak ışık aynı ışık değil ” Bu nedenle eğer bir ürünü teşhirde beğendiyseniz, arka planda kullanılan ışık renklerine de dikkat etmelisiniz. Bu sayede mobilyalar geldikten sonra o tarzda aydınlatma ürünleri kullanarak aynı görüntüyü almanız mümkün olacaktır.

Renk Seçimi ve  Püf Noktaları 

Dekorasyonda renk seçimleri yaparken, sadece sevdiğimiz renklerin değil bunların birbiri ile uyumlarının önemini de çok iyi biliyoruz. Bu yüzden  sıkça makalelerimizde renk uyumlarına yer vermeye çalışıyoruz. Gri, sarı, yeşil, pembe, kahverengi, krem, bej rengi gibi bir çok rengin koltuktan, perdeye ve halıya kadar hangi renkler ile uyumlu olduğu ve bunların dekorasyondaki etkisinden sıkça bahsettik. Günden güne de bu tarz makalelerimizin sayısını artırmaktayız.

[haber id=”8596″]

[haber id=”9695″]

Ancak yukarıda belirttiğimiz makalelerde dikkat edilirse kullanılan görsellerde ışığın etkisi dikkatten kaçmamaktadır.

Kahverengi ve Kırmızı koltuk kombinasyonu
Loş Ortamda uygulanmış dekorasyon örneği ve renklerin uyumu

Bu durumda ışık rengi etkiler mi sorunun cevabı kesinlikle etkiler olacaktır. Bu durumu şu şekilde biraz açabiliriz, duvar rengi seçmek istiyorsunuz ve bir mekanda çok beğendiğiniz bir renge rastladınız, bu renk hemen her boya markasında rahatça bulunabilecek bir renk olduğunu varsayalım.

Aynı rengi evinizde duvarlara uyguladınız ancak beklediğiniz renk tonunu elde edemediyseniz bunun sebebi mekanın ışık kaynağıdır. Öncelikle şunu bilinmelidir ki her renk farklı ışık kaynakları altında farklı tonlarda görünecektir. Rengin farklı görünmesinin nedeni tamamen ışığın kaynağı ve miktarı ile alakalıdır.

dekorasyonda ışık rengi etkiler mi
dekorasyonda ışık rengi etkiler mi

Dekorasyonda Işık Rengi Nasıl Etkiler? 

Aydınlatmanın dekorasyonda çok çok önemli olması nedeni ile sitemizde başlı başına bir kategoriyi aydınlatmaya verdik. Çünkü dekorasyonu bir bütün olarak ele aldığımızda aydınlatma veya ışık her ne kadar ana faktör gibi görünmese de, dekorasyonun en büyük tamamlayıcılarından ve figüranlarından biridir. Dekorasyonun kalitesini artırmak istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka ışığı doğru kullanmalı ve abajur, avize, lambader gibi aydınlatma tercihlerinizi doğru bir şekilde yapmalısınız.

[haber id=”8398″]

Mekan içine yayılan ışık kaynağı ister doğal olsun ister yapay, ışığın kaynağı ve miktarı eviniz için seçtiğiniz rengi etkileyecek ve dekorasyona bu şekilde yansıyacaktır. Bunun için ışık rengi etkiler mi başlığını şu şekilde özetleyebiliriz, evin konumu, evin camlarının ebatları, yani yeterince büyük olup olmadığı ve  dekorasyonda kullandığınız aydınlatmalar ile orantılı şekilde renk üzerinde ton farkları oluşabilir.

Sarı ışık veren bir lamba ile beyaz ışık veren lambanın dekorasyon üzerinde yaratacağı etkiler çok farklıdır. Basit bir örnek verelim, duvarınız için yeşil yada mavi tonları seçtiyseniz bu alanda florasan ışıklar tercih etmelisiniz, florasan ışıklar özellikle bu renkleri çok daha fazla ortaya çıkarır. Aynı şekilde aynı florasan lamba sarı, turuncu yada kırmızı renkleri mat gösterecektir. Ayrıca yine son zamanlarda popüler olan led ampulleri tercih edebilir veya tavan ve duvarınız uygunsa şerit ledler kullanabilirsiniz. Şerit ledlerin farklı renk seçenekleri, renk değiştirebilme özellikleri de dekorasyonunuzda büyük etki sağlayacaktır. Örneğin hem beyaz hem mavi ışık verebilen şerit ledler kullandığınızda, tercih ettiğiniz renge göre odanın bambaşka bir görüntü kazandığını görebilirsiniz.

Renk Seçerken Hangi Işık Altında Seçmeli ?

Dekorasyon renk seçimi yaparken, beğendiğiniz rengi en doğal hali ile görebilmek için mutlaka gün ışında incelemelisiniz. Gün ışığında baktığınızda beğendiğiniz rengin orjinaline en yakın halini görebilirsiniz.

Pantone 2017 Greenery rengi

Özellikle yapay ışıklandırma altında yapılan renk seçimleri sonucunda hayal kırıkları yaşanabiliyor, çünkü bu alanda sergilenen ürünün üzerine etki eden ışık kaynağının miktarı ve aydınlatma ürünü evinizdekinden farklı olacaktır, buda renk üzerinde göz yanılmasına yol açacaktır.

Doğru uygulamalar ile hiç alakasız renkler bir araya gelince çok sıcak bir atmosfer meydana getirebileceği gibi, çok uyumlu gibi görünen renkler bir araya gelince soğuk ve donuk bir görüntüye neden olabilir. Bunun en önemli püf noktası ışığın doğru kullanılması ve öyle renk uyumunun sağlanmasıdır. Sadece tavan aydınlatmalarının yeterli olmadığı durumlarda dekoratif lambader modelleri ile tamamlayabilirsiniz. Lambader modelleri özellikle duvar kağıtları üzerinde büyük bir etki sağlar ve duvar kağıdı üzerindeki motiflerin ortaya çıkmasını sağlar.