Çocuğunuz için daha güvenli bir ev hayatı

Anne ve babalar olarak biz evimizi dekore ederken genelde çocukların enerjilerini ve sınırsız hareket alanına sahip olduklarını detayları ile düşünmeden düzenlemeler yapabiliyoruz. Özellikle belli bir yaş grubu için evin bir çok alanında tehlike yaratabilecek bir çok risk bulunuyor. Yazımızda bugün sizler ile çocukların güvenliğini sağlayacak şekilde daha güvenli bir ev dekorasyonu için neler yapabiliriz, hangi önemli noktalara dikkat etmeliyiz bu başlıklara değinmek istiyoruz.

Çocuklar İçin Güvenli Ev Dekorasyonu

Evinizde çocuklar için olası kaza risklerini ortadan kaldırmak için her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünmemiz gerekiyor. Çocukların çok meraklı olduklarını ve yaşam alanlarında hiç beklenmedik hareketleri yapabileceklerini her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Çocuklar için daha güvenli bir ev dekorasyonu için küçük ve ince detayları iyi düşünüp tehlikeleri en aza indirmek için çeşitli düzenlemeler yapmalıyız. Çocukların enerjisi ve merakı, bizim tahmin bile edemeyeceğimiz olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu tip riskler açıkta kalmış prizler, çocukların ulaşabileceği kesici aletler bazen de köşeleri keskin bir sehpa bile olabilir.

Evde çocukları bekleyen tehlikeler

çocuklar için güvenli ev dekorasyon fikirleri
çocuklar için güvenli ev dekorasyon fikirleri

Çocuklu bir evde ilk dikkat edilmesi gereken önemli nokta zeminlerin kayganlığı. Kaygan zeminler çocuklar içinde yetişkinler içinde büyük bir tehlike. Çocukların hareket alanını göz önünde bulundurduğumuzda sadece kendi odası için değil evin diğer tüm yaşam alanlarında bu tehlikenin bekliyor olacağını bilmeliyiz. Kaygan zeminlere önlem olarak kaymayı önleyen halılar tercih edilmelidir. Zemin sabitleyicileri mümkün olduğunca çocukların en fazla ziyaret ettiği yaşam alanlarında kullanmamız gerekiyor. Antre gibi salon gibi alanlarda daha rahat ve hızlı hareket ettikleri için kaymaz tabanlı halıları bu yaşam alanlarında tercih etmek olası kaza risklerini azaltacaktır.

Evde merdiven bulunuyorsa merdiven halılarının kaymadığından emin olunmalı, korkulukların ve boyutlarının tehlike yaratmayacak şekilde tasarıma sahip olmasına, her odada bulunan prizlerin kilitleme mandallarına sahip olmasına, çocukların evde rahat ulaşabilecekleri çekmecelerde sivri ve kesici aletleri bulundurmamaya ve bu çekmelerin mümkünse kilitli olmasına çocuklar için daha güvenli bir ev dekorasyonu için başlangıç olarak dikkat etmemiz gereken önemli noktalardır.

Merak ve Hareketlilik

Çocuklar merak ve hareketlilik konusunda sınır tanımazlar, evdeki her alanı merak edebilir, çıkmak isteyebilir, bu her çocuğun yapacağı normal bir davranıştır. Bu sebeple olabildiğince tehlike arz eden riskleri ortadan kaldırmak ise bizim görevimiz. Kilitleme sistemlerin çocuklu evlerde kullanılması gerekiyor, özellikle mutfak çekmecelerinde yer alan bıçak ve diğer kesici ve delici aletlere erişimi engellemek çok önemli. Kullanılmayan odalarınız var ise ve bu alanlarda çocuklar için tehlikeli bir ortam bulunuyorsa bu alanlarının kapılarının sürekli olarak kitli olmasına dikkat edebilirsiniz.

çocuğunuzu evdeki tehlikelerden uzak tutun
çocuğunuzu evdeki tehlikelerden uzak tutun

Meraklı oldukları için bir çok objeyi ve eşyayı incelemek isteyeceklerdir, bunun için tüm kesici aletlerin, ilaçların ve diğer risk içeren eşyaları çocukların erişemeyecekleri güvenli bir bölgede muhafaza etmelisiniz. Diğer ufak ama önemli bir nokta ise çocuk odası için seçilen eşyaların ağırlıkları, çocukların taşımakta zorlanacağı tarzda eşyaları, aksesuarları ve diğer objeler çocuk odası için tercih edilmemelidir. Çocuk odası içerisinde düşebilecek tüm mobilyalar ve diğer eşyaların sabitlenmesi olası kazaları engellemek için alınması gereken bir önlemdir.

evde çocuk güvenliği için
evde çocuk güvenliği için

Yazımızın bu kısmına kadar olası tehlike yaratabilecek unsurlardan bahsettik, ancak evin diğer yaşam alanlarında alabileceğimiz önlemler için konuyu biraz daha derinleştirmek gerekiyor. Yazımızın devamında tüm yaşam alanlarında çocukları bekleyen tehlikelerden ve alınabilecek önlemlerden bahsedeceğiz.

Çocuklar için daha güvenli yaşam alanları

Mutfak düzenlemesi

Çocuklar için evde en tehlikeli alanların başında geliyor mutfaklar. Kesici,delici aletlere ve yakıcı ve yanıcı aletlere ulaşabilecekleri bir alan. Bu sebeple mutfakta tehlike yaratacağını düşündüğünüz tüm araç ve gereçleri çocuğun ulaşamayacağı bir bölgeye taşımalısınız.

güvenli bir ev dekorasyonu
güvenli bir ev dekorasyonu

Mutfakta yer alan prizler için mutlaka kilitleme mandalları kullanılmalı ve özellikle tezgah üstünde kesici aletlerin bulunmaması gerekiyor. Ocak mutfakta çocuğu bekleyen en büyük tehlikeler arasında yer alıyor, bu sebeple mümkünse ocak bariyerleri ve fırın kilidi kullanmanız gerekiyor.

çocukları mutfakta bekleyen tehlikeler
çocukları mutfakta bekleyen tehlikeler

Mutfak pencereleri çocuklar için yine tehlike arz eden bir durum olduğundan pencere mandalları kullanmanızı öneriyoruz. Pencere mandalları ile pencereler en fazla 10 cm açılabiliyor buda çocuk için riski ortadan kaldırıyor.

Banyo düzenlemesi

Banyolar ev kazalarının büyük bir bölümünün yaşandığı alanlardır, sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde önlem alınması gereken alanlar. Banyonun sert ve ıslak zeminleri çocuklar içinde yetişkinler içinde büyük bir risk, zeminde kaydırmaz banyo halıları tercih etmek basit ve etkili bir önlemdir. Diğer tüm yaşam alanlarında olduğu gibi banyoda yer alan prizler içinde kilitleme mandalları kullanılmalıdır.

çocuklar için evde güvenlik önlemleri alın
çocuklar için evde güvenlik önlemleri alın

Banyoda çocuklar için diğer tehlike arz eden durum ise kişisel bakım ürünlerine kolay erişimdir. Yetişkinlere yönelik tasarlanan bir takım kimyasallar içeren renkli bakım ürünleri çocukların ilgisini çekebilecek tarzda ürünlerdir. Aynı şekilde yıkanma alanında bırakılan traş makineleri yada jiletler çocukların kesinlikle ulaşamayacağı alanlarda saklanmalıdır. Çocuklar çoğunlukla anne ve babasından gördüğü davranışları taklit etmek isterler, örneğin tıraş olan babasını izleyen bir çocuk aynı şekilde jilet yada diğer kesici aletlerle bunu denemek isteyecektir. Farklı bir örnek ise kız çocuklarında görülen saç modellerine olan ilgidir, annenin saç maşası ile şaçlarını şekillendirdiğini gören çocuk aynı şekilde yapmak isteyecek ve bunu büyük ihtimalle hiç beklenmedik bir anda yapacaktır.

Yatak Odası Düzenlemesi

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi çocukların hareket alanları neredeyse sınırsız, yatak odaları yine ilgilerini çekebilecek bir alan olduğundan, bu alandaki tehlikeleri iyi analiz etmeli ve ortadan kaldırmalısınız. Özellikle dolap ve çekmeceler yatak odasında çocukların en çok merak ettiği bölümlerdir, alt çekmecelerde bulunan zarar verebilecek tüm objeleri ulaşamayacakları bir alana kaldırmalısınız.

Dolaplar çocuklar için büyük tehlike, enerjik çocukların tırmanma merakı kazalara yol açan en büyük etken. Yatak odasında tırmanabilecekleri ve asılabilecekleri mobilyaların kesinlikle sabitlenmesi gerekiyor. Yatak odasının kapısını gün içinde kitli tutarak olası tehlikelere karşı kalıcı önlem alabilirsiniz.

Salon düzenlemesi

Evde en çok zaman geçirilen ortak yaşam alanı salon olduğundan bu alanda çocuğunuzun güvenliği için çeşitli önlemler alabilirsiniz. İlk olarak salonda sivri eşyalar yerine oval hatlara sahip tasarımlara yer vermelisiniz. Sivri köşeler , özellikle orta sehpa tasarımları çocuklara zarar verebilecek mobilyalar. Küçük çocuklu evler için mümkün ise salonda orta sehpa kullanımı bir süre ertelemenizi öneriyoruz, çünkü çoğu çocuk salonda dengesini kaybedip sehpalara çarparak zarar görüyor. Eşya ve aksesuar seçimlerinizde duvara monteli ürünler kullanıyorsanız bu konuda dikkat etmelisiniz, her zaman ki gibi tırmanmak ve asılmak isteyecektir ve büyük ihtimalle bu eylem sonunda canı yanacaktır. Salonda demir yada benzeri ağır eşya ve objeleri kullanmaktan mutlaka kaçınmalısınız, devrilme riski taşıyan ağır eşya ve aksesuarlar çocukları bekleyen büyük tehlikeler arasında yer alıyor.

Çocuk Odası Düzenlemesi

Çocukları için güvenliğin en üst düzeyde tutulması gereken en önemli yaşam alanı çocuk odasıdır. Bu alanda çocuğunuzu bekleyen tehlikeleri en aza indirmek için en ufak detayları dahi atlamamanız gerekiyor. Zemin güvenliği ile başlayabilirsiniz , kaymaz çocuk halıları tercih edin. Oda içerisinde yer alan aydınlatma ürünlerinin kablo uzunluklarına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Uzun kablolar ile oynayabilir, oynarken kendine zarar verebilir. Priz ve elektrik düğmeleri için yine kilitleme mandalları kullanmalısınız. Yüksek eşyalara çocuk odasında yer vermeyin, özellikle belli bir yaşa kadar çocuk odasında ranza gibi tehlike yaratabilecek eşyalar kullanmayın.

Diğer önemli noktalardan biri çocuk odası mobilyalarında bulunan sivri kenarlar. Bu konu çok önemli dolayısı ile çocuk odası için mobilya alırken yuvarlatılmış kenarlara sahip ürünler seçmenizi öneriyoruz. Yada sivri kenarları yumuşatacak yapışkanlı kenarlar kullanabilirsiniz.

Çocuk odası dekorasyonu ve dikkat etmeniz gereken tüm detaylar için önceki yazımız olan tüm detayları ile çocuk odası dekorasyonu makalemizi okumanızı öneriyoruz.