Aydınlatma Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aydınlatmalar bir yaşam alanında belkide seçim yaparken üzerinde bir hayli düşünülmesi gereken tasarımlar. Ev, ofis yada iş yerleri için aydınlatma seçimleri yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok farklı nokta bulunur, örnek verecek olursak renk, desen ve aydınlatma modeli gibi.. Bugün yazımızda aydınlatma seçerken nelere dikkat edilmeli, farklı yaşam alaları için aydınlatma ürünleri nasıl seçilmeli, aydınlatma ürünlerinin dekorasyondaki önemi bu başlıklara yer veriyoruz.

İç mekan dekorasyonu söz konusu ise seçilen aydınlatma tasarımlarının tarzı, rengi yada desenleri mekanı tamamlayan ve tarzını destekleyen başlıca noktalardır. Ev yada ofis gibi alanlarda tercih edilen abajur, lambeder yada diğer aydınlatma ürünleri seçerken zorlanıyorsanız aşağıda size aydınlatma ürünleri seçerken yol gösterecek bazı ipuçları bulabilirsiniz. Bunları hem ortamı aydınlatmak için hem de dekoratif görüntüler kazanmak için kullanabilirsiniz.

Mekana Değer Katan Dekoratif Lambader ve Köşe Aydınlatmaları

Aydınlatma Ürünlerinin Dekorasyondaki Önemi

Aydınlatma Ürünlerinin Dekorasyondaki Önemi
Aydınlatma Ürünlerinin Dekorasyondaki Önemi

Aydınlatmanın Tarzı

Bir yaşam alanı için aydınlatma ürünü seçerken önceliğiniz bu alanın tarzını tamamlayacak ve aynı çizgilere, renk ve desenlere sahip ürünler seçmek olmalıdır. Basit bir şekilde özetleyecek olursak ortamın dekorasyon tarzı klasik çizgilere sahipse sizin seçmeniz gereken aydınlatma ürünü aynı şekilde klasik bir tasarıma sahip olmalı ve mekanın dekorasyon tarzını tamamlayabilmeli. Bunlar isterseniz lambader modelleri olsun, isterseniz duvara asılan aydınlatma ürünleri olsun, dekorasyondan bağımsız olmamalı ve uyum içerisinde görünmelidir.

aydınlatma nasıl secilmeli
aydınlatma nasıl secilmeli

Seçimlerinizi Sınırlandırın

Aydınlatma ürünü seçerken seçimlerinizi sınırlandırmanın en kolay yolu hangi yaşam alanı için ihtiyacınızın olduğunu belirlemektir. Bu şekilde düşünürsek bir mutfak için seçeceğiniz aydınlatma ile salon ve oturma odası seçeceğiniz aydınlatmalar farklılık gösterecektir. Evin hangi bölümü için aydınlatma ürünü seçeceğinizi bilmek daha kolay şekilde seçim yapmanızı sağlayacaktır. Aynı şekilde farklı yaşam alanlarının rengi ve tarzı aydınlatma ürünleri seçerken size yol gösterecek olan noktalar arasında yer alır. Salonlar daha geniş alanlar olduğundan lambader modelleri daha tercih edilebilir modellerdir.

Modern Desenli Kanvas Lambader Modelleri

Renk Uyumu

Ortamda yer alan mobilyaların tarzı, duvar rengi ve mobilyalar aydınlatma ürünleri seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar arasında yer almaktadır. Her açıdan uyumlu bir aydınlatma tasarımı için mobilya tarzı ve ortamda ağır basan renk yada desenlere uygun olan bir tasarım doğru bir aydınlatma ürünüdür. Seçeceğiniz aydınlatma aynı zamanda materyal olarak ortama uyum sağlamalı yani mekanın belirgin bir dekorasyon tarzına sahip olması daha rahat seçim yapmaya imkan sağlar. Basit bir örnek verecek olursak endüstriyel yada loft tarzı bir ortam için aydınlatma seçimi yapmak oldukça kolaydır, parlak metaller yada demir aydınlatmalar bu tarzı tamamlayacak özelliklere sahip materyallerdir. Yine ışığın rengi de önemlidir. Geniş fakat az ışık alan ortamlarda beyaz tonlar daha etkili olurken, gün ışığı rengi de tercih edilebilir.

İlginizi Çekebilir : Mekana Değer Katan Dekoratif Lambader ve Köşe Aydınlatmaları

Özellikle metal detayların öne çıktığı aydınlatma ürünlerinde bu kısımların paslanmaz olmasına dikkat etmelisiniz, ayrıca ışık seviyesi ayarlanabilir aydınlatmalar ile ortamda istenilen loşluk elde edilebilir.