Salon Dekorasyonu Hakkında Dev Rehber

Salon dekorasyonu hakkında bildiğiniz her şeyi yıkın. Çünkü bu yazıda yeniden inşa söz konusu. 

Salon dekorasyonu ile ilgili yazıma geçmeye başlamadan önce “Bu yazı neden böyle uzun olmuş?” diye soranlara peşinen cevap vermek istiyorum. İnternet dünyasında arayıp bulmak istediğimiz konuları nedense bir bütün halinde bulamıyor veya okuduğumuz makalelerde almak istediğimiz bilgiyi tam olarak alamıyoruz. Ben bu yazı da salon dekorasyonu diye arama yapan hemen herkesin istediği bilgileri tam olarak vermeyi hedefliyorum. Lütfen eksik veya hatalı gördüğünüz kısımlar varsa, aşağıdaki yorum bölümüne yazarak veya dekorblog.irtibat@gmail.com adresine mail atarak bizi bilgilendirebilirsiniz. 

Öncelikle bu  makalede nelere değiniyoruz.  

Salon Dekorasyonu Hakkında

İdeal Salon Kaç Metrekare Olmalı?

Salon Planlaması Nasıl Yapılır?

Salon Dekorasyonu Yaparken Nerelerden Yardım Almalıyım?

Türkiye’de Salon Dekorasyonu Konusunda En İyi Siteler

Dünyada Salon Dekorasyonu Konusunda En İyi Siteler

Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır? 

Salon Dekorasyonunda En Çok Yapılan Hatalar

Salon Dekorasyonunda Yemek Masası Kullanımı 

Salon Dekorasyonunda Duvar Kağıdı Kullanımı

Salon Dekorasyonunda Aksesuar Kullanımı

Türkiye’de Salon Dekorasyonunda Öne Çıkan Mobilya Markaları

 

Salon, Fransızca kökenli bir kelime olup, ilk anlamıyla evin misafirlerinin ağırlandığı oda, ikinci ve üçüncü anlamlarıyla davetlerin ve eğlencelerin yapıldığı düğün salonu, sergi salonu, toplantı salonu şeklinde türevleri bulunan, geniş ve hacimli iç mekan türüdür. Biz bu yazımızda evlerimizdeki salon hakkında dekorasyon bilgileri, püf noktaları, faydalanabileceğiniz kaynaklar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Oldukça uzun soluklu ve etkili bir yazı olacak. Bu nedenle sabırla okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Salon Dekorasyonu Hakkında 

Salonlar şüphesiz evin en fazla kullanılan ortak alanıdır. Çocuk odası, yatak odası gibi bireysel alanlar harici, tüm aile fertlerinin, uzaktan ve yakından gelen konuklarının ağırlandığı, ev ahalisi için buluşma noktası olan evin çok değerli bir bölümüdür. İnsanlar doğaları gereği her zaman evleri gerek iç dünyaya gerekse dış dünyaya güzel görünsün ister ve tam şu anda sizin de yapmış olduğunuz gibi salon dekorasyonu, salon dekoru gibi konularda araştırma ve arayış içine girerler. Güzel salon dekore edenlere ne mutlu ancak ne var ki bir çok kişi yanlış yönlendirmeler yüzünden de hüsranla sonuçlanan salon dekorasyonu ile karşılaşmaktadır.

Salon Dekorasyonunda her zaman en iyi dekorlar seçilmeye çalışılır
Resmi Büyütmek İçin Üzerine Tıklayın

Salonunuzda herhangi bir dekorasyon işlemine geçmeden önce, salon bir bütün olarak değerlendirilmeli, boyutları hakkında yeterince bilgi sahibi olunmalı, içeriye giren ışığın doğru bir şekilde analizinin yapılması gerekir.

Çevrenin Etkisi 

Salonu dekore etmeye başlamadan önce, kullanılacak oda hakkında detaylı bir inceleme yapmak gerekir. Dekorasyon kısmı bir sonraki aşamadır. Öncelikle odayı en iyi şekilde analiz etmelisiniz.   Eğer kendinize bu hususta güvenmiyorsanız mutlaka uzman birinden yardım alın.

Salonunuzun dış görünüşü hakkında konuklarınızdan veya bir arkadaşınızdan fikir alın. Bunun nedeni evin dışındaki bireylerin dışarıdan bir gözle farklı bakış açılarıyla salonunuza yaklaşacak olmalarıdır. 

İkinci Adım;

Salonunuz için mobilya ve renklendirme işlemleri bir sonraki aşamadır. Öncelikle renge karar verebilmeli, ona göre mobilya seçimine gitmelisiniz. Şurada önemli bir dip not belirtmek isterim ⇒ Ton farkından kaynaklanacak sıkıntılar veya uyumsuz renk karışımlarına karşı kesinlikle mobilya seçiminden önce badana veya duvar kağıdı yaptırmamalıdır. ⇐ Bakınız : Dekorasyonda Renklerin Psikolojik etkileri

Mobilya seçiminden sonra salon dekorasyonu için  önemli son halka  doğru mobilyaları doğru aksesuarlar ile birleştirebilmekten geçer. Genel geçer, emanet duran aksesuarlar göz yoran dağınıklıktan başka bir şey değildir. Daha detaylı bilgilere aşağıda ayrıntılı olarak yer vereceğim. 

İdeal Salon Kaç Metrekare Olmalı?

2+1, 3+1 ve 4+1 ev tiplerine göre salon ölçüleri farklı boyutlarda olabilmektedir.

Genel olarak 2+1 için 25 m², 3+1 için 30 m² ve 4+1 ev için 40 m² boyutlarda salon idealdir. Ancak bu boyutlar evin tipik yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Kimi evlerin salonları 30 m²’dir ancak inanılmaz dar ve uzundur. Kimileri tam karedir.  Kimi salonlar mutfakla birleştiği bir çeşit olan Amerikan Mutfaklı Salon tiplerinde bu mevcut ölçülerin üzerine ortalama 10 m² ‘lik fazlalık alan ekleyebiliriz.

Salon Planlaması Nasıl Yapılır ? 

İyi bir salon dekorasyonu yapmak için sağlam bir salon planlaması yapmak olmazsa olmaz ana kuraldır.  Dekorasyon; nadiren görülen durumlar haricinde doğaçlamayı kaldırmaz.

Çünkü güzel bir görünüm elde etmek için mutlaka önceden yazılıp çizilmesi, planlama yapılması gerekir. Daha sonradan oluşabilecek kötü sürprizlerin önüne geçmek açısından salon planlamasını önceden yapmak büyük önem arz eder. Ancak ben sürprizleri severim diyorsanız risk almak da size kalmış.

Profesyonel yardım almak istiyorsanız, aşağıdaki önerilerimizden yola çıkarak iyi bir salon planlaması yapabilirsiniz.

Salon Dekorasyonu Yaparken Nerelerden Yardım Almalıyım?

 

İyi bir planlama, şüphesiz zengin bilgi birikimi gerektirir. Moda konularında çok iyi olabilirsiniz veya kıyafet kombini konusunda kimse sizden daha iyi de olmayabilir. Başarılı bir mimar veya ressamda olabilirsiniz. Ancak sizin alanınızda çok başarılı bireyler olmanız, salon dekorasyonunda-tasarımında veya herhangi bir iç mekan tasarımında  çok iyi olacağınız anlamına gelmez. Burada tavsiyem mutlaka çevrenizden bu konu hakkında uzman olan bir kişiden veya maddi durumunuz elveriyorsa bir iç mimardan profesyonel yardım almanızdır.

Eğer çevrenizde bu işin uzmanı olduğunu düşündüğünüz bir kişi bulunmuyorsa ve iç mimar tutacak bir maddi gelire sahip değilseniz bu konuda üzerinize bir hayli fazla iş düşüyor demektir. Ben bu yazımda ziyaretçilerimin bu hususta içini rahatlatacak bir çalışma yapmak istedim ve blog dünyasında kapsamlı bir araştırma yaparak salon dekorasyonu hakkında size yardımcı olabileceğini düşündüğüm Türkiye’de en iyi dekorasyon blogları konulu bir makale kaleme aldım. Eğer salon dekorasyonu hakkında yeterli bir bilgim yok ve ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız bu yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

en-iyi-dekorasyon-bloglari

 

Ülkemize karşın dünya üzerinde çok daha fazla bir dekorasyon blog yelpazesi mevcut. En iyi sonuca ulaşabilmek için biraz da global düşünmekte fayda var. Bu nedenle benim bolca ilham aldığım dünyadaki en iyi dekorasyon siteleri hakkında yazdığım makalemi sıkılmadan okuyacağınızı temin ederim. Bu makale ve bahsettiğim bloglar sizi daha geniş ve farklı bakış açıları ile dekorasyona olan yaklaşımınızı değiştirecek.

Yabancı En iyi Dekorasyon Siteleri
Yabancı En iyi Dekorasyon Siteleri

Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinde binlerce salon dekorasyonu hakkında makale bulabilirsiniz. Bunların kaç tanesi sizin dekorasyon anlayışına hitap ediyor, kaç tanesi sizden uzak tespit etmeniz çok zor.

Bir ton bilgi kirliliği kafanızın daha da karışmasına neden olabilmekte. İyi bir salon dekorasyonu yapabilmek için salonun yapısı, ışığın akış yönü, şöminenin var olup olmadığı, salonda yemek masasının kullanılıp kullanılmayacağı, mobilya takımının doğru yerleşimi ve perde seçimi gibi gibi çok yönlü araştırma yapmak ve fikir üretmek gerekir.

Bununla ilgili daha önce kaleme aldığım aşağıdaki bir kaç makaleyi inceleyerek daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz. 

[haber id=”353″]

 

Salon Dekorasyonunda En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?

Salonlar evimizin en merkezi odaları olmaları nedeni ile ev sahipleri için ne kadar büyük önem taşıdığını her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki mutlak dekorasyon hatalarının başında gelişigüzel hareket etmek gelir.

Kullanılan mobilyaların birbiri ile uyumsuzluğu, renklerdeki tonlara gereken özenin gösterilmemesi başlıca dekorasyon hatalarının başında gelir. Dekorasyonda renklerin psikolojik etkileri kesinlikle kenara atılmaması gereken bir konudur. Bu nedenle sitemizde bol bol renklerin birbiri ile uyumları hakkında yazılar paylaşmaya özen gösteriyorum. Salonda renk seçimleri ve uyumlu renkler konulu makalem bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır.

Renk uyumları hakkında aşağıdaki belirtmiş olduğum diğer makaleleri de inceleyebilirsiniz. 

[haber id=”9009″]

[haber id=”5066″]

[haber id=”4952″]

[haber id=”5132″]

[haber id=”7936″]

Eşyaların boyutlarının dikkate alınmadan salona koyulması, küçük salonlar için büyük hacimli mobilyalar kullanılması veya tam tersi bir durum ciddi bir dekorasyon hatasına yol açacaktır.

Salonda Dekorasyonunda Yemek Masası Kullanımı 

Salonlarımızın yaklaşık %70 gibi büyük bir oranında yemek masası kullanılmaktadır. Bu da salon dekorasyonunda yemek masasının göz ardı edilemeyecek kadar büyük önem kazanmasına neden olur. Büyük mobilya mağazalarında mobilyalar sanki eve rahatlıkla sığacakmış gibi hissederiz, ne yazık ki o mobilyalar eve geldiğinde birden devasa gibi görünmeye başlar ve çoğu zaman yemek masası salona sığmaz. Hatta yeni evliler sırf bu yüzden evliliklerin ilk bir iki yılını boşta kalan çocuk odası  varsa yemek odasına çevirerek değerlendirebilir. Eğer yeni evlenecekseniz ve nasıl bir dekorasyon oluşturmayı bilmiyorsanız yeni evliler için dekorasyon önerileri konulu yazımı okuyabilirsiniz.

Salonda yemek masası kullanımı oldukça önemli bir konudur. Yanlış bir planlama dekorasyon hatalarının başında gelmektedir. Bu konuya özellikle önem göstermenizi tavsiye ederim.

[haber id=”8831″]

Salon Dekorasyonunda Duvar Kağıdı Kullanımı 

Salon dekorasyonunda duvar kağıdına yer vermek isteyenler salonun yapısı ve kullanmak istediği tarz arasında sıkı bir bağlantı kurması olmazsa olmaz şartlar arasındadır. Etkili bir duvar kağıdı kullanımı odanızın bambaşka bir havaya sahip olmasını sağlar. Odanızın küçük veya büyüklüğünden kaynaklanan problemleri duvar kağıdını etkili bir biçimde kullanarak aşabilirsiniz.  Küçük bir salon yapısına sahipseniz 3 boyutlu duvar kağıdı veya posterlerinden faydalanarak derinlik hissi kazandırabilirsiniz.

[haber id=”7540″]

[haber id=”2628″]

Salon Dekorasyonunda Aksesuar Kullanımı

Salon Dekorasyonunda Aksesuar Kullanımı
Salon Dekorasyonunda Aksesuar Kullanımı Resmi Büyütmek İçin Tıklayın

Aksesuarlar bulundukları odaların her zaman olmazsa olmaz tamamlayıcıları olmuştur. Gerek ortamın havasını değiştirmesi gerekse tarzınızı en rahat şekilde yansıtabileceğiniz özelliklere sahip olması açısından önem arz eder. Salon dekorasyonunda aksesuar konsol üstünde, orta sehpada veya herhangi bir köşesinde doğru bir şekilde kullanıldığında  salonun havasını rahatlıkla değiştirebilmeniz mümkündür.

Salon dekorasyonunda aksesuarların fazlaca kullanması ise dağınık bir görüntüsü meydana getirebileceği gibi aynı zamanda gerek ev ahalisi gerekse misafirler için boğulma hissine kapılmasına neden olabilir. Bu yüzden aşırı derece de aksesuar kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

Mesela her tatil dönüşü ziyaret ettiğiniz yerlerden getireceğiniz anı niteliğindeki aksesuarlar şüphesiz çarpık bir görüntüye neden olacaktır. Örneğin Çanakkale’den alacağınız bir top mermisi aksesuarı ile hemen yanında Bodrum’dan almış olduğunuz aksesuar birbiri ile zıt bir görüntüye neden olacaktır. Bu nedenle aksesuar harici anı niteliğinde eşyalar alabilirsiniz. Aksesuarlar ile ilgili daha fazla  bilgi edinebilmek için salonda dekorasyonunda aksesuar kullanımı konulu makalemi okuyabilirsiniz.

Günümüzde kendin yap projeleri oldukça revaçta olan uygulamaların başında gelir. Evde yapılabilecek dekoratif ürünler ve hobi işleri ile salon dekorasyonunda kendinize özgü bir hava oluşturmanız mümkün. 

Salonunuz için yapabileceğiniz bir kaç kendin yap projesini aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz. 

[haber id=”7973″]

[haber id=”10030″]

[haber id=”10768″]

[haber id=”8767″]

Türkiye’de Salon Dekorasyonunda Öne Çıkan Mobilya Markaları

Bu soruya tam olarak şu markalardır diye cevap vermek çok zor. Sebebi ise dekorasyon dünyasının her geçen gün kendisini yenilemesi, bünyesine sürekli yeni markalar katmasıdır. Bu nedenle değişken bir durum arz eder. Aynı zamanda müşterinin ihtiyacı ve aradığı özelliklere göre en iyi olma biçimi görecelidir de diyebilirim. Ancak satışlarda öne çıkan, müşteri memnuniyetine önem veren mobilya markaları hakkında bir araştırma yaparak Salon dekorasyonunda güvenebileceğiniz mobilya markaları konusunu ele aldım. Bu makalemde daha çok ileri derecede kurumsallaşmış, teknik sorunlarını büyük oranda çözmüş mobilya markalarını incelemeye çalıştım. Azami düzeyde yardımcı olabilmem için bu makaleyi incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Yine ülkemizdeki bazı mobilya markalarının ürün analizlerini yaptığım aşağıdaki makaleleri de inceleyebilirsiniz. 

[haber id=”9702″]

[haber id=”8904″]

[haber id=”8092″]

[haber id=”7620″]

[haber id=”6770″]

Türkiye’de ki genel mobilya markaları haricinde, mobilyası ile ünlü bir kent bulunmakta. Bursa ilimizin İnegöl ilçesi. Çoğu ziyaretçi buradan hem daha fazla çeşit, hem daha uygun mobilya alabilmek için uzak yerlerden bu ilçeye gelmekte. Gerçekten de Türkiye’de ki mobilya sektörünün hemen hemen bütün altyapısında İnegöl Mobilya yer almaktadır. İnegöl’e giden bilir. Kenara atılamayacak derece de çok fazla mobilya çeşidi ve büyüklü küçüklü bir sürü mobilya mağazaları bulunmaktadır.  İnegöl Mobilya Markaları günden güne önü alınamaz bir şekilde artış göstermektedir. Kimi markalar zamanla Türkiye’yi  dış dünyada temsil edecek noktalara kadar gelmiştir. Bu nedenle büyük mobilya markalarına alternatif olarak buradan da araştırma içine girerek salon için ideal mobilyalarınızı temiz etmeniz mümkündür. Ancak eğer İnegöl’e mobilya almak için gidecekseniz uzun bir zaman ayırmanızı öneriyoruz. Neredeyse bütün mobilya markalarının teşhir ürünleri 2 büyük sokakta toplanmış durumda. Tamamını gezmek oldukça fazla zaman aldığı gibi, yine o kadar çok seçenek içerisinde tercih yapmakta epey zor olmaktadır.

Salon dekorasyonu hakkında hemen hemen aklımızı kurcalayan tüm soruları ele almaya çalıştım. Ancak eksik kaldığım veya yanıldığım hususları yorum bölümünde belirtirseniz ziyaretçilerimize daha iyi hizmet verebileceğimiz kanaatindeyim.