Dekoratif Salon Abajur Modelleri ve Detayları

90’lı yılların başından beri salon dekorasyonu yaparken en çok tercih edilen ürünlerden bir tanesi de salon abajur modelleridir. Salonlarınızın aydınlatmasında genel ve lokal aydınlatma kullanıyorsanız salon abajur modelleri sizin için oldukça şık salon tasarımları sunacaktır. Ayaklı salon abajur modelleri olarak da bilinen lambader uygulamaları sayesinde dekoratif bir etki oluşturmanız mümkündür.

Salon abajur modellerini seçerken tek başına abajuru beğenmeniz yeterli değildir. Kullanacağınız salondaki diğer eşya, renk ve ışıkla ilgili bir uyum da yakalamanız gerekir. Örneğin klasik bir tarzda mobilya ağırlığına sahip salonlar için metalin yoğun olduğu ve modern görünümlü bir abajur kullanırsanız abajuru salon içerisinde çok fazla dikkat çekici kılarsınız. Bu da salon dekorasyonu için istenmeyen bir durumdur.

Salon abajur modelleri seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus da salon için abajurun ikinci bir aydınlatma görevi üstlenmiş olduğudur. Abajur modelleri neticede temel işlevi aydınlatma olan modellerdir. Dekorasyon tamamlayıcı bir niteliği olsa da asıl görevinden bağımsız bir abajur kullanımı çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu sebeple seçim yaparken kullanacağınız abajurun aydınlatmadaki başarısını da göz önünde bulundurmalısınız.

Salon Ayaklı Abajur Modelleri
Salon Ayaklı Abajur Modelleri

Salon aydınlatmasında kullanılan genel aydınlatmanız bir spot ışık uygulaması ile sağlanıyorsa ayaklı abajur modelleri ile çok romantik ortamlar da oluşturabilirsiniz. Abajur ışığının soft olması sayesinde ortama kattığı romantik hava  abajur için her daim beklenen dekoratif katkıdır. Özellikle endüstriyel-loft dekorasyonlarda, alan oldukça geniş olduğundan lokal aydınlatma ürünleri daha çok tercih edilmektedir. Bu noktada da ayaklı abajurlar istenilen görüntüyü almanıza yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken husus ise, endüstriyel-loft tasarımlarda genel olarak metalik renklerin daha fazla kullanılmasıdır. Bu nedenle tercihinizi metalik renklerden yana kullanmanız daha uygun olacaktır.

Salon abajur modelleri için kullanılan aydınlatma teknolojisi harcanılan elektriği ve üretilen ışığın niteliğini belirleyen önemli bir unsurdur. Abajur modelleri için dilerseniz LED teknolojiye sahip ürünler kullanabilirsiniz. Bu teknoloji sayesinde farklı çeşitlerde ışık alabilirken az elektriğin tüketiliyor olması büyük avantajdır. Bunun yanında halojen ampullere göre daha güçlü ışık vereceğinden daha aydınlık bir ortam oluşturacaktır. Halojen ve klasik tarzdaki lambalar da abajur çeşitleri için kullanılmaktadır.

Ayaklı Led Abajurlar
Ayaklı Led Abajurlar

Salon Abajur Modelleri ve Özellikleri

Salon dekorasyonunda oldukça şık sonuçlar alabileceğiniz salon abajur modelleri arasında kullanılan malzemeye göre bir tasnif yapmak da mümkündür. Bu tasnife göre salon için abajur tercihinde bulunacaksanız materyal seçimine de dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda fiyatlandırmanın bir ayağının da üretim materyalleri olduğunu belirtmek isteriz.

Seramik, metal, cam, kumaş ve ahşap, salon abajur modelleri için çok sık kullanılan üretim malzemeleridir. Modern bir salon dekorasyonuna sahipseniz metal ve cam ağırlıklı üretilmiş bir abajur tavsiye ediyoruz. Modern görünüme uygun bu malzemeler ile üretilmiş abajur çeşitleri oldukça etkili bir dekorasyon sonucu almanızı sağlayacaktır.

Modern Salon Abajurları
Modern Salon Abajurları

Klasik salon tasarımları için ahşap başta olmak üzere kumaş ve seramik malzemelerin kullanıldığı abajurlar salon dekorasyon uygulamasına katkı sunacaktır. Bu abajurlar için belirleyeceğiniz rengi, salonun toplam rengine uygun olarak seçmenizde de fayda var.

Tripot abajur olarak da geçen ayaklı salon abajur modelleri için uzun ayaklı olanları lambader, kısa ayaklılar üç ayaklı abajur olarak tanımlanmaktadır. Üç ayaklı abajur modellerinin özellikle sehpa çeşitleri üzerinde oldukça şık bir tasarım tamamlayıcı unsur olabileceğini ifade edelim.

Lambader uygulaması hemen hemen her salon modeli için şık sonuçlar almanızı sağlar. Lambader seçiminde ayakların sağlam olması olası kazaların kötü sonuçlanmasına engel olacaktır. Lambader için genellikle ahşap ayak kullanılmaktadır. Bu ayakların metal olanları da vardır. Ayakların şekilleri, kalınlıkları lambaderin tarzını oluşturan önemli bölümlerdir.

Dekoratif Lambader
Dekoratif Lambader

Lambader uygulamasında ayak dışında şapka olarak tabir edilen ve ışığın geldiği alanın kaplandığı bölüm, en önemli kısımdır. Bu kısmın farklı kumaş ve malzemelerle üretilebilme şansı vardır. Bu bölümdeki renk, lambaderinizin asıl rengini de ortaya koymaktadır. Farklı birçok kumaş alternatifi ile üretilebilen bu bölümün salon rengi ile de uyum içerisinde olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Günümüzde figürlü abajur modelleri de üretilmektedir. Fiyat olarak diğer abajurlardan daha pahalı olan bu abajur modelleri, küçük heykellere aydınlatma ekleme mantığı üzerine kurulmuş bir üretime sahiptir.