Büyüleyici Bir Yeraltı Parkı : Lowline Projesi

Bugün yazımızda dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından biri olan ve Amerika Birleşik Devletlerinin en kalabalık şehri olan New York’un hayata geçirmek istediği Lowline Projesinden bahsetmek istiyoruz sizlere. New York gerek mimarisi, gerek geniş yeşillik alanları ve kendine has dokusu ile hayalleri süsleyen bir şehir. Özellikle yeşil alanları ve devasa parkları ile dünyanın en özgün şehirlerinden bir tanesi şüphesiz. New York Şu aralar bir çok ülkeye ilham verebilecek yaratıcı bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Lowline projesi NewYork eski tramvay tünellerini devasa bir yer altı parkına dönüştürmeyi hedefliyor.

dünyanın ilk yeraltı parkı 5
dünyanın ilk yeraltı parkı 5

Projenin amacı eski tramvay tünellerini tekrar aktifleştirmek, ancak farklı bir şekilde. 1948’den bu yana kullanılmayan tramvay tünelleri yenilenerek ziyarete açık hale getirilecek. New York geçmişte buna benzer bir projeyi başarılı şekilde hayata geçirmişti,  High Line adındaki bu projede Manhattan’ın güneybatı bölgesindeki eski demir yolunun tekrar düzenlenip, yeşillendirme çalışmaları yapılmasıyla harika bir yürüyüş yoluna döndürülmüştü.

dünyanın ilk yeraltı parkı
dünyanın ilk yeraltı parkı

Yapımı yıllar içinde yavaş şekilde tamamlanan High Line projesi tamamlandıktan sonra New Yorkluların günlük hayatlarının bir parçası haline geldi adeta. Özellikle bölge sakinlerinin gün içinde buluştukları, yemek yedikleri ve spor amaçlı toplandıkları rahat ve ferah bir alan.

dünyanın ilk yeraltı parkı 2
dünyanın ilk yeraltı parkı 2

Kullanıma kapanan eski demir yollarının tekrar düzenlenmesi ve halka açılması sonrasında benzer bir proje olan Lowline herhangi bir aksaklık yaşanmazsa 2021 yılında ziyarete açılmayı bekliyor. İnşası 4 dönümlük tünellere yapılması planlanan bu devasa parkın içinde birbirinden güzel botanik bahçeler, yürüyüş yolları ve küçük meydanlar bulunacak.

dünyanın ilk yeraltı parkı 3
dünyanın ilk yeraltı parkı 3

Aynı zamanda projenin en önemli detaylarından biri olan mevsimlere göre değişen birbirinden farklı bitkilerin ve meyve ağaçlarının bu yaratıcı parkın içinde yer alacak olması.

dünyanın ilk yeraltı parkı 4
dünyanın ilk yeraltı parkı 4

Tüm dünyaya ilham veren yeşil alan çalışmalarıyla ünlü Newyork, bu projesi ile de oldukça ses getirmiş durumda. Kullanılmayan ve atıl duruma gelen metro tünellerini kaderine terk etmek yerine bu şekilde değerlendirme çalışmaları yapılması Newyork’lular tarafından sevinçle karşılandı. Yer altı parkı Lowline açıldıktan sonra dileriz ülkemize de ilham kaynağı olur ve benzeri çalışmalar yapılır.