Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır? Dekorlar ve Teknikler

Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır sorusu baharın gelmesi, havaların ısınması ile önemli hale geldi. Bahçe dekorasyonu özenle ve dikkatlice yapıldığında içinden çıkamayacağınız alanlar tasarlamış olursunuz. Bugünkü yazımızda sizlere bahçe dekorasyonu nasıl yapılır sorusunun cevabını tüm detayları ile birlikte vereceğiz.

Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Etkili Bir Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bahçe dekorasyonu için birçok materyal kullanarak bahçe tasarımları yapılabilir. Küçük, büyük, basit, simetrik veya asimetrik bir bahçeyi uygun dekorasyon ögeleri ile bahçeye farklı bir izlenim katmak mümkün.

Bahçe dekorasyonuna geçmeden önce dekorasyon ve peyzaj yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları iyi bilmek gerekir. Sizlerle paylaşacağımız bilgiler ile bahçe düzenleme işini profesyonel olarak yapan kişilere yaptırmayarak kendiniz rahatlıkla yapabileceksiniz.

♣İşte detaylar…

Bahçede Verimlilik 

⇒Bahçe dekorasyonunda sadece güzellik düşünülmemelidir. Bahçe düzenlemesi yapılırken bahçeyi kullanırken alınacak verim de düşünülmelidir.

⇒Geniş bir bahçeye sahipseniz bir köşesini organik sebze ve meyve yetiştiriciliği için ayırarak hem kendi meyve ve sebzenizi en doğal haliyle temin edebilir, hem de bahçede geçirdiğiniz zamanı daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Bahçede Sebze Yetiştiriciliği

⇒Bahçe dekorasyonu yapılırken bahçe düzenleme tekniklerini en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gerekmektedir. Kullanılacak malzemeleri ve yerlerini belirlemeli ona göre alışverişe çıkmalısınız.

Yeşil ağaçların kullanıldığı bahçe yolu

Bahçe Peyzaj

⇒ En önemli detaylar ise oturulacak alanın, kamelya yerleştirilecek bölümün, çimlenecek alanın, yapılacaksa sebze veya meyve dikilecek alanın, çiçekli veya çiçeksiz bitkilerin ekileceği alanın kısacası bahçe peyzaj çalışması yapılacak alanın en ince ayrıntısına kadar hesap edilmesi gerekmektedir.

⇒Belli bir düzen içinde dekore edilmeyen bahçe, hem yeterli görseli sunmayacak hem de karmaşaya sebep olacaktır. Yaptığınız harcama ve çektiğiniz emek de cabası.

Bahçeye Ağaç Ekmek İsteyenler

Kimilerine göre en iyi bahçe dekorasyonu ağaçlara sahip, yeşil mi yeşil bahçelerden geçer. Bir ağaçlı bahçeler en iyi dekorasyon arasında sayılır diyemeyiz, çünkü ağaç tercih meselesidir ve bu kişiden kişiye değişir.

Ancak bahçeye ağaç dikmek isteyenler için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlarsa ;

⇒Bahçe çiçek gibi yıllık veya bir kaç aylık bir bitki değildir. Öyle ki çocukken diktiğiniz bir ağacın meyvesini öncelikle ilk zamanlar iyi bakıldığı takdirde torunlarınız dahi yiyebilecektir. O yüzden ekip sonradan pişman olup kesmektense, ekmeden önce mutlaka uzman birine danışarak bahçeniz içinde en uygun yere ekmelisiniz.

⇒Bahçe ağaçsız olmaz diyenlerdenseniz belli bir düzen içinde ağaç dikmelisiniz. Diktiğiniz ağaçlar rüzgarı kesecek ve karmaşaya sebep olmayacak şekilde dikilmelidir. Ağacın büyüme hızı ve büyüme oranı öğrenilmeli ve güneşinizi kapatmayacak şekilde dikilmelidir.

⇒Meyve ağacı düşünürseniz eve çok yakın dikmemenizi öneririm. Zira olgunlaşan meyveler dökülerek çürüme yapabileceği için istenmeyen kokulara neden olabilir. Bu nedenle eve yakın bölgelere hoş kokulu, değişik yapraklı, çiçek açan süs ağaçlarından dikmelisiniz.

⇒Bir de tekniksel bir bilgi olacak ama,  zamanla büyüyen ağaç kökleri çevresinde bulunan bazı evlerin temellerine zarar verebilmektedir. Çok duvar dibi veya ev kenarına dikilecek ağaçlar için uzman ellerden fikir almanız hayati bir önlem olabilir.

⇒Bahçede ağaçlandırma yapmak isteyenler özellikle ağaçtan dolayı oluşabilecek böcek ve sineklenme noktasında ileride sorun yaşamama adına önceden tedbir almalıdır.

Bahçeye Çiçek Ekmek İsteyenler

Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı da düzenleme sırasında kullanılacak çiçeklerin rengi ve çiçek zamanlarıdır. Bu kritere uyarak düzenleyeceğiniz bahçede dört mevsim açan çiçekleriniz olur.

Bahçeye en çok ekilen çiçekler yıldız çiçekleri, kadife türleri, gazanya, zinya, ipek çiçeği, horoz ibiği, papatya, alisyum, karanfillerdir. Bu çiçekleri nasıl ekeceğinizi, bakımlarını ve çiçek zamanlarını çiçekçinize sormadan almayın.

Dekoratif Bahçe Saksıları çiçekleri olduğundan şık ve havalı göstermesinin yanında dekorasyon zevkinizi yansıtma noktasında size güzel ilhamlar verebilir.

Bahçe Mobilyaları

Bahçe dekorasyonunda kullanılacak mobilyalar yağmura, güneşe, dolayısı ile neme ve sıcağa dayanıklı ürünlerden seçilmelidir. Bu ilk etapta pahalıya mal olur gibi gelse de uzun vadede kalitesi ve sağlamlığı ile fiyatını tolere edecektir.

[haber id=”8321″]

Bahçe Dekorasyonu Kendin Yap Fikirleri?

Günümüzde büyük öneme sahip olan bahçe dekorasyonunda kendin yap fikirleri de oldukça fazladır. Eski masalar, sandalyeler, bardaklar, ütüler, kavanozlar, çizmeler, pantolonlar…

Yani aklınıza gelebilecek her şeyi bahçe düzenlemesi sırasında kullanabilirsiniz. Diğer aile bireyleri ile ortak olarak yapacağınız bahçe düzenleme teknikleri ile daha ilginç fikirler ortaya çıkartabilirsiniz.

Ahşap Paletlerden Mobilya ve Salıncaklar

Örneğin ahşap palet mobilyalar ile bahçede güzel oturma alanları yapmak mümkün. Hatta ve hatta siz bu kendinize özel mobilyalar da kahvenizi yudumlarken çocuklarınızın da sizin kadar mutlu olmasını istiyorsanız ahşap palet ile salıncak yapımı hakkında fikir sahibi olmanızda fayda var.

eski ahşap palet slıncak yapımı 2016
eski ahşap paletten salıncak

Bahçe düzenlemesi kendin yap fikirleri arasında eski masaların veya tekerlekli sehpaların mangal altlığı olarak kullanılması gelmektedir.

 

Bahçenin çiçek ekilecek kısmında küçük bir orman yapılabilir. Örneğin, belirlenen alan çimlendikten sonra cüce çam fideleri dikilebilir. Bu çamların arasına veya belirlenecek bir kısmına çiçekli bitkiler ekilebilir. Bu alan şekilli ahşap parçaları veya renkli yuvarlak taşlarla çevrilebilir. Yine bu alana ara ara minik heykelcikler yerleştirilebilir. Hayal dünyanızı kullanarak cennet gibi bahçeler tasarlayabilirsiniz.

 

Kullanmadığınız büyük kovalara veya görseldeki gibi varillere toprak doldurarak boyadıktan sonra üzerine uygun çizimler yaparak içini mevsim çiçekleri ile doldurarak hoş bir görünün kazandırabilirsiniz.

 

Bahçe çiçekleri haricinde etkili geri dönüşüm ögelerinden biri olan araba lastiğinden bahçe dekoru ile güzel ve eğlenceli, en çok da çocukları hitap eden bahçe dekorları oluşturmak mümkün.

ARABA LASTİĞİNDEN BAHÇE DEKORU

Böylelikle eski araba lastiklerini boyayarak ve güzel motifler vererek bahçenizin belli bölgelerine  konumlandırabilirsiniz.

Bahçe Dekorasyonu Örnekleri

Bu yazımızda Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır, kendin yap yöntemleri ile pratik bahçe düzenleme teknikleri ve resimli tasarımları, bahçe peyzaj, dekorlar, ürünler ve en güncel dekoratif fikirler hakkında detaylı fikirler sunmaya çalıştık. Eğer sizde daha yaratıcı fikirler elde etmek istiyorsanız bu yazımızda yer vermediğimiz ama bahçeniz açısından size ilham olabilecek bahçe ve dıy kategorilerimizi incelemenizi veya aşağıdaki resim galerisine göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

[galeri]